Det skal du vide om højbede i din have

Højbede er blevet populære blandt de danske haveejere – og med god grund. De kan nemlig både give dig lækre grøntsager til madlavningen og bruges til at skabe dynamik og afskærmning i din have. Så drømmer du om at høste dine egne krydderurter og grøntsager, men har du ikke mod på at etablere en stor køkkenhave? Så kan højbede være en god mulighed for dig.
Hvorfor skal du vælge et højbed?
Der er flere fordele, når du vælger at dyrke grøntsager i højbede. Først og fremmest giver højbedene utrolig gode vækstbetingelser, fordi jorden får mere lys og varme fra solen. På den måde har du også mulighed for at forlænge dyrkningssæsonen, fordi jorden hurtigere bliver varm i forårssolen.
Fordi området er afgrænset, er højbede også oftere nemmere at passe. For eksempel kan du nemmere jordforbedre dit bed, ligesom der vil være mindre ukrudt at fjerne, når bedet er placeret længere væk fra græsplænen.
Hvilket højbed skal du vælge?
Der findes mange forskellige muligheder, hvis du drømmer om dit eget højbed. Både i form af materialevalg og design. Du kan vælge at få et højbed uden bund, som blot skal placeres på din græsplæne, eller du kan vælge et bed med en bund, som du eksempelvis kan placere på din terrasse eller altan.
Det mest populære valg i forhold til materiale er træ, og det er også det materiale, der har den længste levetid. Men du kan i princippet vælge lige præcis det materiale, du kunne tænke dig. Du skal dog være opmærksom på, at nogle materialer holder bedre på varme og kulde end andre, hvilket kan påvirke, hvilke planter der vil trives bedst i dit højbed. Vælger du et højbed i træ, skal du desuden være opmærksom på, at du ikke skal bruge trykimprægneret træ, som kan udløse skadelige stoffer i jorden og dermed i dine afgrøder.
Er du fiks på fingrene, kan du desuden vælge at bygge dit eget højbed, hvilket ofte også vil være den billigste løsning. Alternativt har du mulighed for at købe dig til et i dit lokale byggemarked.
Hvilken placering skal dit højbed have?
Den vigtigste faktor, når du skal vælge, hvor du vil placere dit højbed, er solen. Vælg gerne den varmeste og mest solrige placering. Som udgangspunkt skal der være minimum otte timers sol dagligt. Der må gerne være godt med vind, da det er med til at hæmme mængden af skadedyr.
Hvilken jord skal du bruge?
Det er bedst at bruge jord, som ikke er for tung, så planternes rødder har de bedste betingelser. Vælg derfor en løs jordstruktur. Fordi bedet er et lukket miljø, skal jorden også være næringsholdig, og du skal gerne tilføje ny kompost til bedet en gang om året.
Har du ikke din egen kompostbunke, kan du på nogle genbrugsstationer afhente gratis kompost. Tjek din lokale genbrugsstation, om det også er en mulighed hos dig. Alternativt kan du køre forbi en planteskole og købe kompost.
Hvad kan du plante?
Når du først har fået placeret dit højbed, er der utallige muligheder, når du skal til at plante. Højbede bliver ofte brugt som en mini-køkkenhave til krydderurter, grøntsager og bær, men du kan også sagtens vælge at plante farverige blomster, hvis du har lyst til det.
Er du nybegynder, får du her syv nemme grøntsager, du kan plante med succes i dit højbed:
1. Spinat
2. Gulerødder
3. Kartofler
4. Jordbær
5. Mynte
6. Basilikum
7. Persille
Del


