Få styr på reglerne for dit sankthansbål

En lys aften med midsommervisen og hygge omkring et orangerødt bål. Sankthans er en velkendt tradition, der byder sommeren velkommen, og hvor mange samles omkring flammerne til en hyggelig aften. Men hvilke regler er der egentlig, når du skal lave bål til sankthans? Læs med her.
Afbrændingsforbud
Inden du går i gang med at stable brænde og tænde bål, skal du tjekke, om der er afbrændingsforbud i din kommune. Ved tørre perioder kan der nemlig være lokale områder, hvor det ikke er tilladt at tænde ild udenfor. På Beredskabsstyrelsens hjemmeside kan du orientere dig om, hvilke kommuner der eventuelt har indført et afbrændingsforbud.
Afstandsregler
Når du skal lave dit sankthansbål, er det vigtigt, at du har styr på afstandsreglerne. Planlægger du at tænde op i et stort bål med en diameter på mere end 120 cm, kan det godt være, at du skal finde en anden placering end parcelhushaven. Her kræver det nemlig, at der er en del afstand til det omkringliggende:
- 30 meter fra bygninger med hårdt tag
- 60 meter fra letantændelige marker
- 200 meter fra stråtækte huse, nåletræsbevoksninger og oplag af brandfarlige stoffer og andet let antændeligt materiale
Vælger du at tænde et sankthansbål, der har en diameter, der er mindre end 120 cm, er afstandskravene en del mindre:
- 10 meter fra bygninger med hårdt tag
- 15 meter fra stråtækte huse, nåletræsbevoksning, lyngklædte arealer og letantændelig vegetation som fx marker
- 15 meter fra letantændelige, brandfarlige eller brandnærende stoffer
Haveaffald eller ej
Som udgangspunkt må du ikke, hvis du bor i en byzone, afbrænde dit haveaffald. Sankthansaften er dog undtagelsen for denne regel, og det er dermed den eneste aften på året, hvor du gerne må brænde dit haveaffald af. Der kan være kommunale forskelligheder, så tjek op på, hvilke regler der gælder for din kommune.
Vær opmærksom før, under og efter
Selvom det er stemningsfuldt med bålhygge, så skal du også udvise forsigtighed, når du tænder bål – selv når du overholder afstandsregler. Her får du fem tips, så du får en sikker sankthansaften:
- Tjek, at der ikke er pindsvin eller andre smådyr, der gemmer sig i bålet, inden du tænder
- Undgå at tænde bålet med benzin, sprit eller anden brandfarlig væske
- Hav gerne en spand med vand stående ved siden af bålet
- Overvåg bålet hele tiden, mens det er tændt
- Forlad ikke bålet, før det er helt brændt ud
Del


