Wednesday, November 28, 2018

Sådan undgår du at smide penge ud af vinduet


Det er vigtigt, at du sætter dig godt ind i reglerne om energimærkning, inden du udskifter dine vinduer. Det giver dig nemlig en række fordele på den lange bane.  

Når du vælger nye vinduer, skal du først og fremmest vælge energirigtigt. Der er mange penge at spare, samtidig med at de gode løsninger også er de bedste for miljøet. Der er heldigvis lavet en mærkningsordning, som gør det hele lettere for dig at overskue.

Energimærkningen er til for dig
Energimærkningen i den velkendte skala fra A til G blev lavet tilbage i 2009 efter ønske fra den daværende regering. Mærkningen er lavet for at give den almindelige forbruger, som ikke har et forhåndskendskab til vinduernes komplekse energiforhold, en nem mulighed for at vælge et vindue, som er bedre end minimumskravet i lovgivningen. Siden 1. januar 2016 har det været et lovkrav, at vinduer som minimum skal være B-mærket – og det gælder både ved nybyg og ved udskiftninger.

Tip: Se efter energimærket, når du køber vinduer. Det er ikke nok, at producenten betegner dem som energirigtige.

Få flere fordele
Undersøgelser har vist, at vinduesudskiftninger er det energibesparende tiltag, som giver de største komfortforbedringer i boligen. Nye vinduer giver blandt andet et bedre indeklima, mindre træk og færre støjgener. Bor du et sted med meget støj, kan du overveje at skifte ruderne til lydruder eller udskifte til lydisolerede vinduer. På den måde kan du reducere udefrakommende støj.

Tip: Nye vinduer er sværere for tyven at bryde op og kan derfor mindske risikoen for indbrud.

Dine vinduer er en flugtvej
I enfamiliehuse skal der som udgangspunkt være mindst én redningsåbning direkte til det fri fra hvert beboelsesrum og fra køkkenet. Det kan dreje sig om et vindue, en dør eller en lem. Redningsåbningens frie højde skal være minimum 60 cm, og den frie bredde skal være minimum 50 cm. Højde plus bredde skal være mindst 150 cm. Dette gælder også for dine vinduer. Er vinduet din flugtvej, må det højst være placeret 1,2 meter over gulvet inde i huset.

Tip: Husk at undersøge flugtvejsreglerne, hvis du bygger om eller til.

Giv dit hus et personligt præg med dine drømmevinduer
Dannebrogsvindue
Det klassiske dannebrogsvindue består af to fag og fire ruder, så det, som navnet antyder, ligner et flag. Ved de fleste forhandlere har du dog mulighed for at kombinere antallet af fag og ruder.

Palævindue
Denne type vindue er ofte udformet som et dannebrogsvindue, men har lodrette sprosser foruden de vandrette. Det ligner derfor, at vinduet består af mange små ruder.

Frederiksbergvindue
Dette vindue minder om et trefags dannebrogsvindue, men det midterste fag består kun af en enkelt rude.

Bondehusvindue
Bondehusvinduet kan bestå af et, to, tre eller fire fag og adskiller sig fra et vindue i fag ved at være opdelt med vandrette sprosser.

Vindue i fag
En simpel vinduestype, som kan bestå af et, to, tre eller fire fag, og som næsten altid er sidehængt. På illustrationen ses et trefagsvindue.

Find gode råd
På www.sparenergi.dk kan du tage et kig i Bygningsguiden og finde gode råd til, hvordan du bedst renoverer eller udskifter dine vinduer samtidig med, at du bevarer husets arkitektur.

Privatlivspolitik