Saturday, December 1, 2018

Rundt på gulvet?


Normalt hedder ordsproget ’fra gulv til loft’, men i denne artikel præsenteres du for et af husets grundlæggende dele: gulvet. Skal det være træ, epoxy eller linoleum? Bliv klogere her. 

De populære
Træ har en smuk og naturlig overflade, og er det mest anvendte gulvmateriale i private hjem. Det er behageligt for fødderne og giver minimal trinlyd, hvis det altså ikke knirker. Vælg hårde træsorter som ask, eg eller bøg i køkken og gang, hvor der slides meget på gulvet. Hvis træet males eller lakeres, bliver gulvet mere slidstærkt og lettere at gøre rent. Olie- og ludbehandlet træ kræver mere vedligeholdelse. Hvis dit trægulv er slidt eller ridset, er det tid til en afslibning eller i værste tilfælde en afhøvling. Her er det en god idé at alliere sig med en professionel gulvsliber, da det kræver håndværksmæssig kunnen og meget tid at slibe et gulv. Vil du gerne undgå revner, skal du vælge et parketgulv, der typisk har en lavere fugtighed og derfor ikke udvider sig ved montering. Parketgulv lægges enten i stave, brædder eller ruder i modsætning til plankegulvet, der opbygges af hele planker. Parketgulvet giver derfor også mulighed for at blive lagt i dekorative mønstre. 

Tip: Overvej et laminatgulv, hvis du vil undgå vedligeholdelse. Det kan ligne træ, men skal hverken slibes eller lakeres. De fleste vil ikke kunne se forskel.

De specielle
Skal dit gulv ikke ligne alle andres, så er epoxy og beton gode bud. Epoxy er flydende plastmasse med en glansfuld overflade og er et af de stærkeste og mest rengøringsvenlige materialer. Epoxy giver dig mulighed for at få din yndlingsfarve spredt ud over hele gulvet. Du husker måske det gule gulv fra TV2-programmet ”Nybyggerne”, som netop var lavet af epoxy. Beton er et utroligt slidstærkt materiale, som kan blive helt glat og blankt med polering og voks. Ligesom epoxy kan beton også fås i alverdens farver. Begge gulvtyper er fugefri, så du slipper for fuger, der samler snavs. Beton- og epoxygulve skal støbes af fagfolk og tager oftest længere tid at lægge end andre gulvtyper, da de skal hærde. Her skal du væbne dig med lidt tålmodighed, men til gengæld resulterer det i det flotteste og mest unikke look.

Tip: Få professionel hjælp fra en gulvmand eller tømrer til at montere gulvet, så det lægges korrekt.

De vedligeholdelsesfrie
Har du hund, kat eller små børn, kan vedligeholdelsesfrie gulve være at foretrække. På den måde undgår du at ærgre dig over et ødelagt gulv. Halvhårde belægninger som vinyl, linoleum og kork er nemme at rengøre, slidstærke og bløde at gå på. Alle tre belægninger kan bruges i alle rum, dog er det kun vinyl, der findes i en vådrumsudgave. Vinyl og linoleum fås i flere mønstre og farver, og korkgulve findes også i forskellige designs. Med et lyst vinyl- eller linoleumsgulv er det ikke til at se, at der ikke er blevet støvsuget. Til de værste pletter eller mærker på gulvet er det bedst at bruge en våd klud tilsat lidt neutralt rengøringsmiddel. Undgå brug af stærke rengøringsmidler som brun sæbe, klor og skurepulver.

Tip: Sæt filtdupper under bord- og stoleben. Så undgår du at få mærker og ridser i gulvet.

Privatlivspolitik