Tuesday, September 3, 2019

Derfor skal du udskifte dine låse

Hvornår er låsene sidst blevet skiftet i din bolig? Hvis du ikke kender svaret, bør du overveje, om ikke det er tid til en opgradering. Kvaliteten af låsene er nemlig ofte afgørende for, om en indbrudstyv får succes med at bryde ind hos dig.

Det er ikke rart at komme hjem og finde ud af, at du har haft besøg af en indbrudstyv. Ikke nok med at du måske har mistet en række værdifulde ting – tanken om, at en fremmed har gennemrodet dine personlige ejendele, kan skabe en stor utryghed, der måske resulterer i, at du ikke længere betragter dit private hjem som et sikkert sted at være.

Udskift låsene
Ønsker du at minimere risikoen for indbrud, bør du først og fremmest snuppe et kig på dine låse. Et godt råd lyder, at du bør udskifte dine låse hvert 10. år, hvis du vil bevare en høj sikkerhed. Selv ved helt almindeligt brug bliver låsene gennem årene slidte, og det kan gøre det nemmere for tyven at bryde dem op – og så kan det desuden være svært at holde overblik over, hvor mange nøgler der egentlig er i omløb til din lås efter et årti.

De mest brugte og anerkendte låse til yderdøre er af mærket Ruko, som du sikkert kender, og som også anbefales af Falck. Har du allerede en Ruko-lås, kan du med fordel tage et kig på nøglen, som hurtigt afslører, om låsen egner sig til din yderdør. Har den et rundt hoved, er låsen udstyret med en 5-stift-cylinder, og den bør du udskifte til en nyere Ruko-model med et firkantet hoved. Her følger en 6-stift-cylinder, der både er borebeskyttet og dirkesikker, hvilket gør det svært for tyven at skaffe sig adgang til din bolig. Samtidig vil din nye lås være patenteret, og det sikrer dig mod uautoriseret kopiering af nøgler.

Du kan eventuelt vælge at have to låse på din yderdør, så det tager længere tid for tyven at bryde døren op, ligesom du kan overveje en lås, hvor der skal bruges nøgle både indefra og udefra, da det vil gøre det svært for tyven at bruge døren som flugtvej, hvis vedkommende er kommet ind gennem et vindue.

Sæt lås på vinduerne
Du opnår den bedste indbrudssikring af din bolig, hvis du også sørger for at udstyre vinduerne med godkendte vindueslåse. Her kan vinduet kun åbnes ved hjælp af en nøgle, og det betyder, at tyven får svært ved at åbne det udefra, selvom ruden smadres. Hermed bliver vinduerne både en dårlig vej ind og en uegnet flugtvej.

En nøgle til det hele
Når du udskifter dine låse, slipper du fremadrettet for at holde styr på mange forskellige nøgler. Du kan nemlig få samme lås i eksempelvis terrassedør, postkasse, skur, udhus og vinduer, så du kun skal bruge én nøgle til det hele.

Når du flytter
Står du og skal flytte i en ny bolig, vil du sandsynligvis overtage nøglerne fra den tidligere ejer eller lejer, og derfor er det umuligt for dig at vide, hvor mange nøgler der er i omløb. Det er heller ikke usandsynligt, at låsen er forældet, så den ikke længere opfylder de ønskede sikkerhedskrav. Når du flytter ind i din nye bolig, bør du derfor udskifte låsene, så du er garanteret, at sikkerheden er så høj som mulig.

Gør det svært for tyven
Det er ikke nemt at snige sig uset rundt med et koben, og derfor er det ikke usandsynligt, at tyven kigger i dit redskabsskur for at finde et stykke værktøj, der kan skabe den fornødne adgang til din bolig. Sørg derfor altid for, at der er låst til skuret, garagen, eller hvor du nu opbevarer potentielle indbrudsredskaber.

De fleste låsesmede tilbyder et sikkerhedstjek af dit hjem, hvor de sammen med dig gennemgår din bolig for at finde ud af, hvordan du bedst kan beskytte dig mod ubudne gæster.

Privatlivspolitik