Monday, September 24, 2018

Sådan undgår du usete udgifter ved bolighandlen

Sponseret indhold

For at være sikker på, at du ikke kommer til at købe katten i sækken ved en bolighandel, bør du altid have en køberrådgiver til at hjælpe dig. Du kan nemlig ikke stole på, at ejendomsmægleren fortæller dig den fulde sandhed om boligen.

Det er en af de største økonomiske beslutninger i dit liv, du træffer, når du vælger at købe en bolig. Derfor er det vigtigt, at du sikrer dig, at du ikke kommer til at bruge en masse penge på uforudsete udgifter. For hvis du ikke får ordentlig rådgivning, kan der netop være en række fejl og mangler, der slipper uset igennem – det kan komme til at koste dig rigtig mange penge.

Før 2015 skulle ejendomsmægleren både rådgive køberen og sælgeren, selvom det var sælgeren, der betalte vedkommendes løn. I dag skal ejendomsmægleren kun rådgive sælgeren, da det er denne, der betaler. Det betyder, at du ikke længere kan stole på et ord af det, som sælgeren siger – det hele vil handle om at sælge boligen til en så høj pris som muligt.

Sælgeren er derfor ikke forpligtet til at fortælle dig, hvis der er noget, du skal være opmærksom på i forhold til huset. Det kan være, om der er brugt asbest, PCB eller andre skadelige materialer, da huset blev bygget. Det kan koste dig mange penge at få ændret på det efterfølgende.

Undgå at stå med håret i postkassen efter bolighandlen
Der skal selvfølgelig stadig udarbejdes en tilstandsrapport for huset, og du kan jo se med det blotte øje, hvis der for eksempel trænger til at blive lavet et nyt køkken. Alt det kan ejendomsmægleren altså ikke lave om på. Ofte er det dog det, du ikke lige er opmærksom på, og som ejendomsmægleren ikke er forpligtet til at fortælle dig, der kan komme til at koste dig penge.

Men hvordan kan du finde ud af, om det forholder sig sådan? Det kan du ved at hyre en boligrådgiver, der kan give dig køberrådgivning. Boligrådgiveren læser alle papirerne i forhold til boligen igennem og kan hurtigt fange, hvis der er noget, du skal være særligt opmærksom på.

Det kan for eksempel være, hvis der er en olietank gravet ned på husets grund. Det var almindeligt i 1960’erne og 1970’erne, men i dag er de fleste ikke i brug, fordi det er blevet for dyrt at fyre med olie. Tankene, der ikke er i brug, burde derfor være tømt og afblændet forsvarligt.

Det er dog langt fra altid tilfældet. I værste fald kan tankene stå og lække, så din grund bliver forurenet. For en køberrådgiver vil det derfor altid være et rødt flag, hvis der står i husets papirer, at der er en olietank på grunden.

Sådan foregår et typisk forløb med køberrådgivning
Når du har fundet en bolig, som du er interesseret i at købe, kan du kontakte en køberrådgiver. Han eller hun hjælper dig med at læse alle papirerne igennem og kan derudfra rådgive dig om, om du bør købe boligen eller ej.

For eksempel kan køberrådgiveren hjælpe dig med at finde ud af, om der er grundlag for, at du kan få et afslag i prisen. Hvis der er fejl ved huset, kan du jo sagtens købe det, så længe salgsprisen bare afspejler, at der er nogle steder, der kræver udbedring.

Køberrådgiveren kan stå for forhandling og papirarbejde
Selve forhandlingen kan køberrådgiveren også stå for. Dermed behøver du ikke selv at sidde og forhandle med ejendomsmægleren, der er en garvet sælger. I stedet kan du få boligrådgiveren til det. Denne er tit tidligere ejendomsmægler og ved derfor præcis, hvad han eller hun skal sige.

Når du og sælger er blevet enige om en pris gennem jeres to repræsentanter, skal papirerne underskrives, og handlen godkendes af dig. Begge dele kan din køberrådgiver ligeledes hjælpe dig med, ligesom din bank også skal ind over handlen.

Til sidst udformer din køberrådgiver en refusionsopgørelse over, hvad du får med sammen med boligen. Den kan indeholde en lang række forskellige punkter lige fra ejendomsskatter til eventuel overtagelse af brænde, der er på grunden. Endelig sørger din køberrådgiver også for, at dine penge først bliver overført til sælger, når der er styr på det hele. Se mere om køberrådgivning hos boligraadgiver.dk.

Køberrådgiver kan komme ud at se på din bolig
Køberrådgiveren sidder dog langt fra kun bag sit skrivebord og læser papirerne igennem. Mange boligkøbere kan godt lide, at de får en second opinion i forhold til den stand, huset er i – og det kræver, at køberrådgiveren kommer ud og ser på huset.

Det er nemlig ikke alt, køberrådgiveren kan læse sig til i papirerne. Hvis du vil have en løsning med livrem og seler, er det derfor denne, du skal vælge. For eksempel kan køberrådgiveren få målt boligen op, hvis der er tvivl om, at det er den rette størrelse, der er opgivet på BBR. Det kan få stor betydning for prisen både selve huset og forsikringen af det.  

Få en fagperson ud at se på huset
Er der noget i huset, du gerne vil have forbedret, er det smart, at du får en håndværker til at komme ud og se på det. Det kan være, at badeværelset er meget gammelt og slidt. En forudsætning for, at du vil købe huset, er derfor, at du kan lave et nyt badeværelse. Hvis du for eksempel får en vvs’er med ud og se på huset, kan han eller hun give et tilbud på, hvad det vil koste at ændre badeværelset – dermed kan du bedre vurdere, om du er interesseret i huset.

Få yderligere rådgivning i forbindelse med boligkøb
Det er en stor beslutning at købe en bolig – derfor kan der være brug for, at du får yderligere rådgivning i forbindelse med dit køb. Det kan for eksempel være, at du gerne vil have en økonomisk rådgiver til at gennemgå det budget, som banken har lagt for dig.

Ordet bankrådgiver er nemlig lidt misvisende. I virkeligheden burde det være en banksælger, da rådgiveren skal forsøge at tjene flest muligt penge til banken. Derfor kan en uvildig økonomisk rådgiver hjælpe dig til at få lagt et budget, der er realistisk i forhold til, at du skal bo i boligen i mange år.

Privatlivspolitik