Tuesday, July 2, 2019

Hvor vil du tilbringe dit seniorliv?

Det er vigtigt, at du gør dig nogle tanker om, hvor du kunne tænke dig at bo, når du går på pension. Her kan du læse mere om, hvilke overvejelser du med fordel kan gøre dig.

De fleste når et tidspunkt i livet, hvor det er nødvendigt at revurdere deres boligforhold. Er ungerne fløjet fra reden, kan din nuværende bolig virke for stor og måske også uoverskuelig at vedligeholde, hvis kræfterne heller ikke er der længere. Nærmer du dig pensionsalderen, eller har du allerede nået den, kan det være en god idé at overveje din boligsituation – især hvis din økonomi vil eller har ændret sig markant.

Nyt netværk
Det kan være svært at tage afsked med det hjem, hvor du har opfostret børnene, og hvor alting emmer af gode, hyggelige minder. Men det er vigtigt, at du gør dig tanker om, hvornår det strategisk vil være smart at flytte. Det er for eksempel fornuftigt at flytte, mens du stadig har tid og overskud til at lære dine nye naboer at kende og opbygge et nyt netværk. 

Er pensionsalderen lige om hjørnet, er det også en god idé at overveje, hvad du vil bruge tiden på, når arbejdslivet lakker mod enden. Det kan være, du drømmer om at flytte tættere på børn og børnebørn, eller at du gerne vil bo et sted, hvor udbuddet af aktiviteter er større end dér, hvor du bor nu.

Mindre mobilitet
Selvom det kan være svært at forestille sig, mens du har det godt og er rask og rørig, bør du have in mente, er der højst sandsynligt kommer et tidspunkt, hvor du ikke er lige så mobil, som du er lige nu. Det kan for eksempel være en fordel at finde en bolig uden trapper, eller hvor der i hvert fald er elevator, lige som det kan være en fordel at finde en bolig tæt på indkøbsmuligheder og eventuelt også offentlig transport.  

Økonomi og energi
Bor du i dit eget hus, er alle praktiske opgaver dit ansvar, og det kræver både en vis økonomi og energi. Slider havearbejdet dig op, eller er du bekymret for pludselige og store udgifter, er det måske på tide, at du ser dig om efter et nyt sted at bo. Hvis du bor til leje, skal du nemlig ikke bekymre dig om økonomien, hvis køleskabet står af.

Dét skal du overveje:
› Flyt, mens du stadig har overskud til at opbygge et nyt netværk
› Find en bolig i passende størrelse til dine behov
› Overvej en bolig uden have eller med et lille udendørsareal, der kræver minimal pasning
› Undgå et hjem med trapper
› Vælg en bolig tættere på offentlig transport og indkøbsmuligheder
› Bosæt dig et sted med flere aktivitetsmuligheder
› Flyt tættere på børn og børnebørn
› Ændring af økonomi, som giver mindre råderum

Privatlivspolitik