Thursday, October 25, 2018

Få styr på de store projekter

Sponseret indhold

Hvis du har overvejet at renovere dit hus eller rive ned og bygge et helt nyt, er der nogle generelle ting, der skal være styr på. Her i artiklen får du nogle gode tips til, hvad du skal være opmærksom på, uanset om der er tale om nyt badeværelse eller nedrivning.

Skab dig et overblik
Uanset om du skal renovere eller nedrive, er det en rigtig god idé at skabe et overblik over projektet. Det er nemmest at skabe et overblik over projektet ved at have styr på tidsplaner, materialer og økonomien inden projektet går i gang. Hvis der skal renoveres, er det en rigtig god idé at få nogen ud til at tjekke, om der er bly, asbest eller andre ting, du skal være opmærksom på i forbindelse med projektet. Det er også en rigtig god idé at være helt realistisk omkring din egen lyst og kunnen, hvis der er dele af projektet, som du vælger selv at arbejde med. Hvis du ikke har lysten eller kunnen, kan du opleve, at der er noget, der bliver lavet dårligere eller bliver udsat, så hele projektet bliver forsinket.

Planlæg efter omfanget
Der skal desuden overvejes, hvor familien skal bo i mellemtiden. Der er selvfølgelig stor forskel på, om der er tale om renovering eller nedrivning, da familien af gode grunde ikke kan bo i huset, hvis det er ved at blive nedrevet. Er der tale om renovering, er det ikke sikkert, at familien har mulighed for at bo i huset i mellemtiden. Er det mindre renoveringer, kan det sagtens være muligt for familien at bo i huset i mellemtiden, men i skal stærkt overveje, om det vil presse for meget på hverdagens travlhed at bo i et kæmpe byggerod.

Der er nogle familier, der sagtens kan bo i huset, mens køkkenet bliver renoveret, eller med at gå i bad i en skurvogn, mens badeværelset får en tur. Det er dog langt fra de fleste, der kan det, så vurdér nøje, om du vil klare dig igennem en hverdag med madpakker, aftensmad og andet uden at have et køkken. Samtidig vil der være et kæmpe rod i perioden, og det er der simpelthen ikke noget at gøre ved. Så lav i plads i budgettet til at leje et andet sted at bo eller til køb af elektroniske kogeplader i denne periode, det kan være mere eller mindre plads, der er brug for.

Farlige stoffer kræver ekspertise
Uanset om det drejer sig om renovering eller nedrivning, kræver det professionelle at fjerne byggematerialer, der indeholder bly, PCB eller asbest. Det er typiske stoffer, der blev brugt i perioden fra 1950 til 1970, og bly lang tid inden og helt frem til 2001, selvom det kan resultere i alvorlige skader. Asbest trævler ud i helt små fibre, som sætter sig i din lunger, og det resulterer i det, man kalder stenlunger og kan i værste tilfælde give kræft i lungerne.

Asbest er ikke farligt, så længe det ikke er blottet, og det kan derfor sagtens være i hjemmet, det skal dog være inddæmmet, da det ellers spreder sig i hele rummet uden at I opdager det. Ved olieudslip benyttes flydespærringer, hvis uheldet er ude, og ved asbest benytter du professionelle, der kan udføre en ordentlig og god miljøsanering. Der er også alvorlige konsekvenser ved at arbejde med de andre kemikalier og materialer, og nogle af dem skal fjernes af et nedrivningsfirma.

Privatlivspolitik