Sunday, December 2, 2018

Det holder vand!


Badeværelset er boligens mest komplicerede rum med en lang række tekniske installationer og funktioner. Badeværelset er derfor også det dyreste rum pr. kvadratmeter, når der skal bygges om eller bygges nyt.

Det kan godt betale sig at benytte en rådgiver og en håndværker, når boligens mest tekniske

rum skal renoveres. Sjuskes der med planlægningen eller udførelsen, er der nemlig stor risiko for utætheder og vandskader, som vil medføre råd og svamp. Og det kan være bekosteligt at udbedre, hvis skaden først er sket.

Nej, du får ikke lov
Der er mange regler i forbindelse med renovering af badeværelse, som ifølge byggeloven skal overholde både brand-, sikkerheds- og sundhedsforhold. Badeværelset indbyder ikke til gør-det-selv-arbejde, og du bør få en autoriseret entreprenør, murer eller vvs’er til at udføre de fleste opgaver. Vand-, afløbs- og elinstallationer kræver autoriserede fagfolk, og det samme gør støbning af gulv for at sikre vandtætning.

Hvis du selv udfører dele af arbejdet, kan du komme i juridiske problemer. Hvis der opstår fejl, kan du nemlig ikke bevise, hvem der har ansvaret.

I det skjulte
Når du bruger autoriserede håndværkere, behøver du egentlig ikke at kende alle de tekniske detaljer. Det kan dog alligevel være en fordel at have et overblik. Badeværelset er et vådrum og deles op i to zoner: en våd og en fugtig. Af den grund er der krav til både vægge, gulv, loft og ventilation.

Frisk luft og masser af ventilation er afgørende for et sundt og velfungerende badeværelse, hvor luften skal kunne skiftes ud enten via en ventilationsåbning eller et oplukkeligt vindue.

Fint ska' det være
Indretning, placering samt valg af materialer og sanitære installationer er også vigtige faktorer, når badeværelset skal renoveres. Overvej klassiske og tidløse elementer, så du ikke bliver træt af æstetikken efter et par år. Der findes forskellige løsninger til belægning på gulv og vægge, hvoraf de mest populære og holdbare er fliser, natursten, granit, marmor og skifer. Når alt kommer til alt, afhænger det af din smag og dine behov.

Kom godt i gang med dit badeværelse
Behov, krav og ønsker
Hvad er dine drømme? Søg informationer.

Økonomiske muligheder
Hvad er dine økonomiske rammer for projektet?

Idéer og skitser
Hvordan skal det se ud? Størrelse, lovkrav og regler.

Projektering
Hvor lang tid kommer det til at tage? Læg en tidsplan.

Indhentning af tilbud
Hvem skal udføre arbejdet? Få tilbud fra håndværkere.

Aftale og planlægning
Hvad forventer du af håndværkeren? Læg en plan sammen.

Udførelse
Hvordan forløber arbejdet? Tjek, at tidplanen overholdes – eventuelt med tilsyn fra rådgiver.

Aflevering
Er du tilfreds med det færdige resultat? Notér eventuelle mangler, som skal udbedres.

Privatlivspolitik