Wednesday, November 28, 2018

Tak skal du have


Er din have blevet lidt kedelig, eller trænger den bare til et nyt look? Læs med og få gode råd og tips til, hvordan du gør din have ny og spændende – uanset årstiden.

Hvor meget tid har du til din have?
Er din have en hobby, som du vil bruge tid på, eller vil du gerne have et minimum af pasningsarbejde, så du i stedet kan bruge tiden på at dase i skyggen? Inden du går i gang med at plante hele haven til, er det en rigtig god idé at finde dit ambitionsniveau.

Skab ét hyggeområde
Er du den travle type, som ikke har tid til alt for meget havearbejde, så udvælg det sted i haven, som du nyder allermest og sæt ind dér. Koncentrér dig om at gøre dette ene område ekstra hyggeligt og indret resten af haven mere enkelt, så den ikke kræver særlig meget pleje.

Inddel i mindre rum
Hvis du synes, din have er lidt småkedelig, kan du gøre den spændende ved at inddele den i mindre rum med hække, træer og buske. Giv hvert rum sin egen stil med forskellige planter. Hvis du sørger for, at man ikke kan se hele haven fra ét sted, bliver det pludselig mere spændende at ”gå på opdagelse” i den.

Blomstring hele sommerhalvåret
Når du står i havecenteret, kan det være fristende at købe de planter, som blomstrer lige nu og her. Men året efter vil du opleve, at alle dine planter blomstrer på samme tid. Planlæg dine plantekøb, så du har blomster i haven fra tidligt forår til sent efterår.

Plant forårsløg
Forårsløg kan lægges fra september til og med midten af november. Erantis og vintergækker kan du få glæde af allerede i februar. Senere kommer krokus og tulipaner. De flotte farver kendetegner, at foråret er på vej, og de giver din have et frisk pust efter en farveløs vinter.

Få en flot vinterhave
Selvom du måske ikke opholder dig så meget i haven om vinteren, kan det være forfriskende, hvis haven er flot, når du kigger ud af vinduet. Vil du have en flot vinterhave, kan du blandt andet bruge stedsegrønne planter eller træer og buske med flot bark – som fx birk og kornel. Sørg for, at de kan ses fra vinduerne, eller at de er placeret, så du ser dem hver dag, når du kommer hjem.

Tip: Opsøg den nærmeste planteskole og bliv inspireret.

Anlæg et regnbed
Et regnbed er et skålformet bed, hvori man opsamler vand fra husets tag i stedet for at lede det til kloakken. Her siver vandet langsomt ned til grundvandet eller optages af regnbedets planter og fordamper i luften. Derved aflastes kloakken, og samtidig bruger du regnvandet til at skabe en mere frodig have. Planterne i regnbedet er særligt tilpasset forholdene, så de både tåler perioder med tørke og kortere perioder med oversvømmelse. Regnbedet kan derfor blive en hyggelig, lille oase, som giver nyt liv til hele haven. Læs mere på www.ditregnvand.dk

Husk at indhente de nødvendige tilladelser hos kommunen og den lokale vandforsyning, inden du går i gang.

Privatlivspolitik