Monday, February 18, 2019

Gør din have forårsklar!

Foråret nærmer sig, solen begynder at varme og være oftere fremme, og planterne begynder så småt at spire. Måske er du en af de personer, som allerede nu kan mærke det krible i fingrene for at komme ud og forårsklargøre haven. Men det er stadig tidligt på året, og frosten er måske ikke helt væk endnu. Derfor er det vigtigt at have tålmodighed, så du ikke planter noget forgæves. Dog er der flere ting, du kan give dig i kast med i haven allerede i marts måned.

Louise Møller, der er havefaglig rådgiver hos Haveselskabet, giver dig her nogle gode råd til, hvordan du kan gøre din have forårsklar:

1. Ryd op!
Det kan være en rigtig god idé at rydde op i haven som det allerførste. Måske ligger der bunker af visne blade og knækkede grene, som skal ryddes sammen og fragtes væk. Det kan også være, at du har stauder stående med visne toppe, som kan klippes af. En forårsoprydning er et godt sted at starte, så du bliver helt klar til plantesæsonen.

2. Beskær dine buske og træer
Har du træer og buske, som trænger til en beskæring, så beskær dem tidligt i sæsonen – og gerne inden bladene begynder at springe ud. Når først bladene er fremme, kan det være svært at danne sig et overblik over grenstrukturen og dermed svært at se, hvor du skal klippe eller skære. 

3. Hav tålmodighed
Selvom det kribler i fingrene, bliver du nødt til at have tålmodighed, når det gælder haven. Du skal særligt passe på med de lidt mere sarte planter, som f.eks. roser og hortensia, da de kan tage skade af frosten. Med disse typer planter er det bedst at vente med beskæring til april, hvor der ikke længere er risiko for hård frost.

4. Forårsrengør drivhuset
Har du et drivhus, så find rengøringsartiklerne frem. Det kan være, der sidder nogle insekter i hjørnerne eller svampesporer fra sidste år, som skal fjernes. Du kan rengøre drivhusets vinduer med lunkent sæbevand og skylle efter med rent vand – så får du også bugt med eventuelle alger, der tager meget af sollyset.

5. Forspir indendørs eller i drivhuset
Du kan godt begynde at så planter, som f.eks. radiser, salat og spinat allerede fra midten af marts, men det skal gøres i drivhuset, hvor det er lidt varmere. Hold øje med vejrudsigten. Hvis der kommer frost kan man købe en fiberdug og lægge over de små planter. Den beskytter planterne og holder en lidt højere temperatur, så de små spirer kan overleve det kolde vejr. Derudover er det også tid til forspiring af tomater og sommerblomster i indendørs.

6. Fjern ukrudt
Ligeså snart temperaturen begynder at stige, vil du se, at ukrudtet begynder at vokse. Vær forberedt og gør dig selv den tjeneste at hakke ukrudtet op allerede fra starten af. På den måde undgår du, at det vokser sig til en uoverskuelig opgave senere på sæsonen.

7. Husk fuglene!
Sæt fuglekasser op rundt omkring i haven allerede nu. Det er så hyggeligt at følge med i fuglenes liv, og du kan holde øje med, hvornår æggene klækker. Derudover er fuglene vigtige hjælpere i bekæmpelsen af dyr, som gør skade i haven som f.eks. stankelben og larver.

8. Dræbersnegle
Så snart det bliver lidt varmere, er de der – også selvom, du ikke kan se dem. De kan gemme sig under blade eller bag fliser og gamle brædder. Hold øje og få bugt med dem, når de er små. Når først de bliver større, formerer de sig, og det bliver sværere at komme af med dem.

Rigtig god tur i haven!

Privatlivspolitik