Wednesday, August 28, 2019

Gå ned i gear og få mere motion

De seneste år er elcyklerne blevet mere og mere synlige i gadebilledet, og det er der en grund til. Elcyklerne bidrager nemlig til mere motion i hverdagen for rigtig mange mennesker – unge som ældre.

Elcyklen er særligt velegnet til personer, der ellers ikke får sat sig i sadlen og trådt i pedalerne, og den kan derfor være en stor sundhedsmæssig gevinst for dig, der gerne vil røre dig mere i hverdagen. Elcyklens batteri og motor afholder dig ikke fra at få motion, men hjælper dig godt på vej, så turen ikke bliver lige så hård og anstrengende. Rammer du 25 km/t, slår motoren selv fra, og netop denne fartbegrænsning betyder, at der forsikringsmæssigt ikke er forskel på en almindelig cykel og en elcykel.  

Motorens og batteriets kapacitet er afgørende for, hvor langt du kan cykle på en opladning, og her er det en god idé, at du ikke undervurderer dig selv. Når du får en elcykel, er det nemlig ikke usandsynligt, at du cykler både oftere og betydeligt længere, end du før har gjort.

Derfor skal du gå til cykelhandleren
Det kan være fristende at købe sin nye elcykel så billigt som muligt, men på den lange bane er det ikke en fordel. Køber du din elcykel for billigt, vil du opleve et forringet vejgreb, hvilket gør elcyklen svær at styre. Når du bruger din lokale cykelhandler, får du desuden hjælp til at finde den helt rette elcykel til dit behov, ligesom du får gode råd og vejledning til, hvordan du kører sikkert i trafikken. Cyklen er desuden samlet og gennemgået grundigt af cykelhandleren, så du trygt kan sætte dig i sadlen uden at spekulere på sikkerheden.

Udgifter og økonomiske fordele
Selvom en elcykel måske kan virke som en dyr løsning, har den hurtigt tjent sig selv ind, hvis du til gengæld kan undvære en bil eller spare daglige udgifter til offentlig transport. Er du i tvivl om, hvorvidt en elcykel er noget for dig, kan du eventuelt spørge din cykelhandler, om du kan få lov til at køre en prøvetur eller leje elcyklen et par dage, så du kan afprøve produktet, inden du køber. Hos de fleste cykelhandlere kan du desuden få en rentefri afdragsordning, hvis du ikke er i stand til at betale det fulde beløb for elcyklen lige nu og her.

Syn og service
Ligesom med en almindelig cykel bør du få efterset din elcykel af en fagperson med jævne mellemrum. Cykler du på den hele året rundt, kan du med fordel indlevere den til service hvert halve år, mens du højst sandsynligt kan nøjes med et årligt eftersyn, hvis elcyklen ikke er i brug i vinterhalvåret.

Værd at vide om batteriet
Det er ofte batteriet, cykelhandleren bliver spurgt ind til af kunder, der er interesserede i en elcykel. For hvor længe holder det, og hvad koster et nyt? Batteriets levetid afhænger selvfølgelig af, hvor ofte du bruger elcyklen, og hvordan du oplader og vedligeholder det, men det drejer sig typisk om 3-5 år. Har du investeret i en elcykel af lidt bedre kvalitet, vil et nyt batteri ofte koste et sted mellem 3.000 kr. og 7.000 kr., og derfor anbefales det, at du begynder at spare op til et nyt batteri, allerede når du køber elcyklen. 

Du bør desuden oplade batteriet:
› ved stuetemperatur
› efter hver køretur, da batteriet har godt af at blive sjatopladet
› minimum hver 14. dag – også selvom du ikke har brugt elcyklen

Elcyklerne findes både med front-, center- og baghjulsmotor, og her kan din lokale cykelhandler hjælpe dig med at finde den helt rette model til dit behov.

Privatlivspolitik