Saturday, December 1, 2018

Bliv klar til LAR


En LAR-løsning behøver ikke at være en dyr løsning. Her præsenterer vi dig for tre løsninger, der er nemme at gå til, og som du kan realisere forholdsvist billigt.

LAR står for Lokal Afledning af Regnvand. Som boligejer gør du klogt i at overveje en LAR-løsning, som kan lede dit regnvand bort fra grunden, uden at det ender i kloakken. Regnvandet håndteres i stedet dér, hvor det falder – altså på din egen grund. Det sker typisk som nedsivning, fordampning eller ved at tilbageholde vandet, til der igen er plads i kloakken. Det kan du for eksempel gøre med en af disse tre løsninger:

1/ Regnbed
Et regnbed opbygges som en fordybning i haven og fyldes med planter, der både kan tåle perioder med meget vand og perioder med tørke. I perioder med meget regn ledes vandet til bedet, der så langsomt suger vandet ned. Udover at fungere som LAR-løsning kan regnbedet også give nyt liv til din have.

2/ Trampolinnedgravning
I dag har mange familier en trampolin i haven, og hvorfor ikke integrere den i en LAR-løsning? Det kan du gøre ved at placere trampolinen i et cylinderformet hul og dække bunden med sten, som vandet let kan sive igennem. Der skal selvfølgelig sættes kanter rundt, så løsningen er stabil og æstetisk. Med denne metode får du et vandreservoir under trampolinen.

3/ Bålplads
Er du typen, som gerne vil have en bålplads i haven, kan du med fordel gøre den til en LAR-løsning. Det gør du ved at lave bålpladsen i en lille fordybning på en plan græsplæne, så græsslåmaskinen stadig kan køre henover.

En LAR-løsning kan fx være
› Nedsivning på fx græsarealer
› Gennemtrængelig belægning
› Sænket terrasse/bålplads
› Grøfter og render
› Bassiner
› Regnvandsbed med planter
› Grønne tage
› Grønne vægge
› Trampolinnedgravning (med vandmagasin under)
› Faskiner

Privatlivspolitik