Sunday, December 1, 2019

Sådan kommer du og din kat sikkert gennem julen

Julen er hjerternes fest, og selvom du sikkert elsker julen og dens mange traditioner, er det en stressende og småfarlig tid for din kat. Din kats alder og personlighed er selvfølgelig afgørende for, hvor påpasselig du skal være i den søde juletid; nogle katte er fuldstændig ligeglade med gæster, gaver og gløgg i glas, mens julen for andre katte er en farlig forhindringsbane, der både kan resultere i, at din kat bliver stresset, og at din julepynt og dine pakker må lade livet i kattekløer. Derfor får du her en liste over de ting, du med fordel kan være opmærksom på, hvis du holder jul med kat.

Lav et godt skjulested
Du har inviteret hele den pukkelryggede familie, der både tæller forældre, børn, svigerbørn og alle deres unger. Der bliver talt, grinet og kastet legetøj gennem stuen, stolene skraber henover gulvet, og din gamle mormor synger samtlige julesalmer i en tone, der kun kan betegnes som skingrende falsk. Du hygger dig, for det er indbegrebet af en rigtig jul. Din kat derimod er sandsynligvis ikke lige så begejstret for, at du har inviteret femten familiemedlemmer indenfor på samme tid, for den kan ikke nå at følge med i alt det, der foregår, og den kan slet ikke nå at forholde sig til alle de forholdsvist fremmede mennesker. Hvis du står for at holde julen, bør du sørge for, at din kat har et rum – eller som minimum et skjulested – hvor den kan gå ind og være i fred. Fortæl dine gæster, at når katten er det pågældende sted, så skal de lade den være.

via GIPHY

Pas på med levende lys
De fleste synes, at levende lys hører sig til i julen, men din legesyge kat forstår ikke, at den dansende flamme ikke er noget sjovt, den kan fange. Først og fremmest er det rigtig synd for katten, hvis den brænder sig på et lys, og for det andet er det ikke særlig sjovt for dig, hvis du skal fræse ned til dyrlægen med din forbrændte kat. Derudover er der også en risiko for, at din kat får væltet et lys og startet en brand. Vil du have levende lys, så sørg for altid at holde øje med både lys og kat, mens det er tændt. Alternativt kan du købe LED-stearinlys, så du kan nyde illusionen om en dansende flamme, men uden at risikere kattens og hjemmets sikkerhed. Det er også bedre for indeklimaet i din bolig.

Stabilisér juletræet
Din kat har ikke nogen chance for at forstå, hvorfor du pludselig har slæbt et træ indenfor, som den ikke må klatre i eller kradse sine kløer på. Sørg for at stabilisere juletræet, så det ikke vælter, hvis katten beslutter sig for at svinge sig i grenene. Og det er altså fristende med alle de der glitrende sager, der hænger på træet, så lad være med at pynte med noget, du vil være meget ked af at miste, eller ting, der meget nemt går i stykker. Knuste glaskugler er hverken rart for kattepoter eller menneskefødder.

via GIPHY

Vær opmærksom på giftige juleplanter
Er du planteelsker, skal du være opmærksom på, at rigtig mange stueplanter er giftige for katte – herunder klassiske juleplanter som julestjerne, mistelten og juleroser. Gnasker din kat i disse planter, kan den risikere at blive forgiftet. Symptomerne vil blandt andet være diarré, opkast, kramper og alvorlige nyreskader, og i værste tilfælde kan det ende med at koste din kat livet. Har du en plantespisende kat, så lad være med at tage de giftige juleplanter ind i dit hjem.

Hold din mad for dig selv
Rigtig mange af de fødevarer, som du indtager, kan være decideret skadelige for din kat, og du bør derfor afholde dig fra at give din kat mad, som er beregnet til mennesker – det gælder selvfølgelig året rundt. Særligt chokolade, som julen ofte er fuld af, er giftigt for din firbenede ven og kan resultere i de samme symptomer som ved indtag af giftige planter, så lad aldrig en skål chokolade stå ubevogtet. Selvom det er kærligt ment fra din side, bør du heller ikke smide rester fra julemiddagen i kattens skål. Tilberedt menneskemad er normalt både for fedtholdigt og for salt til din kat og kan give den fordøjelsesproblemer. Skal din kat forkæles med noget lækkert, så køb godbidder, der er beregnet til katte.

Gem dine pakker
Ja, det er jo nok ikke, fordi din kat piller pakker i et forsøg på at gætte, hvad der er indeni, men uha, hvor kan det være svært at holde poterne fra det krøllede gavebånd. Vil du gerne undgå, at din kat får massakreret alle pakkerne, så vent med at lægge dem under træet, indtil gæsterne er ankommet, og juleaften for alvor er i gang.

Merry Catmas!

via GIPHY

Privatlivspolitik