Friday, October 25, 2019

Sådan koger du det perfekte æg

Hvor længe er det nu, et æg skal koge, før det er hårdkogt, blødkogt eller smilende? Og hvordan undgår du, at det kogte æg er så svært at pille, at det ender med at gå i stykker? Vi giver dig svarene i denne artikel, så du forhåbentlig kan koge perfekte æg i fremtiden.

Hvor længe skal æg koge?
Du kender sikkert scenariet, hvor dit blødkogte æg er blevet hårdkogt, eller dit hårdkogte æg slet ikke har fået nok, men findes der egentlig et svar på, hvor længe et æg skal koge? Njaaah, ikke helt, for i sidste ende kommer det an på æggets størrelse. Et lille æg skal kun have omkring otte minutter for at blive hårdkogt, mens et større æg skal have helt op til ti minutter. Vil du lave blødkogte æg, skal de koge mellem fire og seks minutter alt efter deres størrelse, mens de skal koge mellem seks og otte minutter for at blive `smilende´.

TIP! Er du i tvivl om, hvorvidt æggene i dit køleskab allerede er kogte, kan du lave ”snurre-testen”. Et råt æg vil have besvær med at snurre rundt, mens et kogt æg drejer hurtigt og ubesværet rundt.

Brug den rigtige mængde vand
Vandet i gryden skal kun lige nøjagtig dække æggene, men vent med at putte æggene i, til vandet koger. Herved har du nemlig meget bedre kontrol over, hvor lang tid æggene skal have, før de er perfekte.

Prik dine æg
Vil du gerne mindske risikoen for, at æggene flækker, når de rammer det kogende vand, kan du anskaffe dig en æggeprikker og prikke hul i æggenes brede ende, inden du lægger dem i det kogende vand. 

Tilsæt eddike
Det siges, at to teskefuld eddike i vandet kan gøre en forskel i forhold til, hvor nemt ægget efterfølgende er at pille. Andre mener, at eddiken kan bevirke, at der kommer kalkaflejringer i gryden. Tilsæt eddiken, inden du bringer vandet i kog – æggene vil selvfølgelig ikke tage smag heraf.

Køl i iskoldt vand
Når dine hårdkogte æg har fået nok, skal du hælde vandet fra æggene og overhælde dem med iskoldt vand, hvor de med fordel kan trække i ti minutter. Det kolde vand er med til at sikre, at æggene er nemme at pille, og så undgår du samtidig, at dine helt perfektkogte æg koger videre i det varme vand og ender med at få for meget.

Undgå helt nylagte æg
Selvom helt nylagte æg kan lyde delikat, bør du undgå at bruge dem, hvis du vil lave hårdkogte æg. I stedet bør du vælge æg, som er et par dage gamle. Nylagte æg er ikke helt så syreholdige, og æggets hvide hænger derfor godt fast til skallen, mens æg, der har et par dage på bagen, er mere syreholdige, fordi de har haft tid til at afgive CO2, og det skaber plads mellem æggehviden og æggeskallen, hvilket gør det lettere at pille ægget, når det er kogt.

TIP! Er du i tvivl om, hvorvidt dine æg er for gamle, kan du lægge dem i en skål med vand. Lægger ægget sig på bunden, er det friskt – flyder det, er det dårligt og skal smides ud.

Privatlivspolitik