Friday, December 13, 2019

Derfor skal du ikke smide gavepapir til genbrug

Danskerne sorterer affald som aldrig før, og de fleste vil meget gerne deponere deres affald i de rigtige containere. Men det er altså ikke altid lige nemt at regne ud, hvor de forskellige typer affald skal hen. Særligt efter jul og nytår er der i mange husstande mere og anderledes affald, end der plejer, og det kan være udfordrende at finde ud af, hvor de forskellige typer affald skal hen.

Og hvorfor er det så, at gavepapiret ikke skal i papircontaineren, så det kan ryge til genbrug? Det lyder jo ulogisk. Årsagen er, at gavepapir, på trods af navnet, er en blanding af papir og plast – og nogle gange aluminiumsfolie. Papiraffaldet bliver solgt og genbrugt til blandt andet nyt papir og æggebakker, men er der røget gavepapir imellem, kan det betyde, at et helt læs papir må kasseres. I stedet skal gavepapiret i restaffald, så det sendes til forbrænding.

En sorteringsguide til jul og nytår
Men hvad så med det øvrige jule- og nytårsaffald? Vi har lavet en liste til dig her, så du kan sortere dit affald korrekt. Sorteringsreglerne kan variere fra kommune til kommune, så er du det mindste i tvivl, bør du undersøge, hvad der gør sig gældende lige netop dér, hvor du bor. I nogle kommuner skelnes der for eksempel mellem madaffald/organisk affald og restaffald, mens det i andre kommuner skal i den samme skraldepose. Madaffald og restaffald går også under navnet ”dagrenovation”, som er en samlet betegnelse for de to typer affald.

via GIPHY

Andefedt
Madaffald
Der er ikke ret mange, der synes, at andefedt er super fedt, og derfor skal du selvfølgelig finde en måde at skille dig af med det på. Det er en klassisk fejl at skylle andefedtet ud i håndvasken – det skal du f-ande-me stoppe med. Du risikerer nemlig at stoppe dit afløb, og så kommer du til at holde jul med din svupper i stedet for familien. Lad i stedet andefedtet køle af og størkne, inden du smider det ud med madaffaldet.

Andeskrog
Madaffald
Selvom du nok ikke har tænkt dig at spise andeskroget, så hører det under kategorien ”mad” eller ”organisk affald” og skal derfor smides ud med madaffaldet.

via GIPHY

Bagepapir
Restaffald
Gennem december bruges der ekstra meget bagepapir i mange husstande, da der som regel går en del ark til julesmåkagebagningen. Bagepapir kan ikke genbruges og skal derfor smides ud som restaffald. 

Fyrfadslys
Metal
Åh nej. Fyrfadslys består jo af to meget forskellige dele, så hvad gøre du med det? Når lyset er brændt og fri for stearin, skal fyrfadet til metalaffald.

Fyrværkeri
Farligt affald/restaffald
Vil du skille dig af med fyrværkeri, skal du først og fremmest se på, om fyrværkeriet er ubrugt eller ej. Ubrugt fyrværkeri skal i farligt affald, mens fyrværkeri, der er fyret af, skal i restaffald. Har du eller dine børn været ude og fyre af, så husk at rydde op efter jer selv efter nytår, så resten af nabolaget ikke skal døje med jeres affald.

via GIPHY

Gavepapir
Restaffald
I nogle kommuner stilles der særlige containere til rådighed til gavepapir, så det ikke ved et uheld havner i papirindsamlingen. Er det ikke tilfældet, skal du smide det ud som restaffald.

Gavebånd
Restaffald
Gavebånd kan ikke genbruges og skal derfor smides ud som restaffald eller afleveres i småt brændbart på genbrugspladsen. Selv små stykker gavebånd kan sætte sig fast i sorteringsanlægget og stoppe hele maskineriet, så det er rigtig vigtigt, at du får smidt det i den rigtige affaldscontainer.

Glaskugler
Restaffald
Hvis du tror, at glaskugler er lavet af ægte glas, så er du blevet snydt. Smadrer du en glaskugle, skal skårene derfor ikke i en glascontainer, men smides ud med restaffaldet. Husk at pakke de skarpe skår ind, inden du smider dem ud.

via GIPHY

Gran
Restaffald/haveaffald
Små stykker gran, fra eksempelvis en juledekoration, må du godt smide ud som restaffald, men er der tale om større grene, skal du smide dem ud som haveaffald.

Juletræ
Haveaffald
I nogle kommuner gives der tilladelse til, at du kan sætte dit juletræ ud til de øvrige affaldscontainere, så du kan slippe af med det. Er det ikke tilfældet, skal juletræet smides ud som haveaffald.

Ler
Restaffald
Tørt ler fra juledekorationen kan smides ud som restaffald, eller du kan aflevere det i småt brændbart på din lokale genbrugsstation. 

via GIPHY

Lyskæder
Elektronik
Ingen jul uden lyskæder! De fleste har en eller flere lyskæder, og som det er tilfældet med alt andet elektronik, holder de ikke for evigt. Vil du skille dig af med en lyskæde, skal du smide den ud som elektronikaffald.

Stearinlys
Restaffald
Stearinlysene fra adventskransen og juledekorationen kan du smide ud som restaffald. Husk altid at sikre dig, at vægen er helt slukket, inden du smider lyset ud. Har du slukket lyset kort forinden, du skiller dig af med det, kan du eventuelt dyppe vægen i vand, inden du smider lyset i skraldeposen.

Vat
Restaffald
Når det bliver tid til at trække vattæppet væk under nisselandskabet, skal du smide vattet ud som restaffald. Er vattet ikke beskadiget eller snavset, kan du eventuelt gemme det og bruge det til andre hobbyprojekter.

Rigtig god fornøjelse med affaldssorteringen!

via GIPHY

 

 

Privatlivspolitik