Friday, November 8, 2019

Derfor skal du ikke slå edderkopper ihjel

Er du typen, der synes, at edderkopper er klamme, kriblende kryb, som fortjener et rask dask med en fluesmækker? Så bør du overveje at lægge fluesmækkeren på hylden og i stedet tilbyde de små spindlere asyl i din bolig – eller som minimum sætte dem ud i naturen igen. Edderkopper er nemlig ikke skadedyr, men nyttedyr. Fordi de lever af insekter, myrer, fluer, biller og myg, er de faktisk med til at holde dit hjem frit for andre insekter.

Edderkopper i hjemmet er desuden et tegn på, at du har et godt indeklima i din bolig. Spindlerne trives nemlig ikke i fugtige miljøer og søger derfor hen, hvor der er lunt og tørt.

Du spiser IKKE edderkopper, når du sover
Men ak og ve! Hvad nu, hvis der kommer en edderkop og kravler ind i din mund, mens du sover? Er det ikke noget med, at man spiser en syv-otte edderkopper i søvne i løbet af livet? Nej! Der findes absolut ingen beviser for, at det skulle forholde sig sådan. Der er her tale om sejlivet myte, der muligvis giver dig kuldegysninger, men som altså ikke har noget som helst med virkeligheden at gøre.

via GIPHY

Nå, men nu hvor vi har fået slået fast, at der ikke kravler et ufrivilligt proteintilskud ind i din mund, mens du er i drømmeland, er edderkopperne måske blevet en smule mindre angstprovokerende. Dertil skal du huske på, at vi i Danmark ikke har livsfarligt giftige edderkopper, så selvom din eventuelle frygt for dem selvfølgelig føles virkelig for dig, så kan du trøste dig med, at du næppe kommer til at lade livet i et edderkoppenet. Dog kan edderkopper godt finde på at bide, hvis de føler sig truede, men der er hverken tale om kraftige bid eller risiko for farlige følgevirkninger.

Sæt dem fri
Insisterer du på, at du under ingen omstændigheder vil drive hotel for de ottebenede logerende, bør du sætte dem ud i naturen i stedet for at slå dem ihjel. Giver tanken dig myrekryb, kan du iføre dig handsker, så du slipper for direkte kontakt med edderkoppen, eller du kan fange den mellem et glas og et stykke papir og forsigtigt bære den ud.

Privatlivspolitik