Thursday, November 28, 2019

10 tips til Black Friday

Black Friday falder altid dagen efter Thanksgiving, der altid falder på den fjerde torsdag i november. Traditionen stammer fra USA og markerer uofficielt dagen, hvor julehandlen sparkes i gang, og det betyder store rabatter på en lang række varer både i fysiske butikker og i webshops. Også i Danmark har Black Friday vundet indpas og er blevet en af årets allerstørste handelsdage – om end det aldrig når de helt samme højder som i USA, hvor flere personer hvert år mister livet i deres iver efter at komme først til de stærkt nedsatte varer.

Det kan være både fristende og fornuftigt at gå på jagt blandt de mange gode tilbud, men inden du kaster dig sidelæns ind i en af landets mange butikker eller trykker ”køb”-knappen i bund på internettets uendelige webshops, har vi fundet 10 tips til Black Friday, som du med fordel kan læse, så du er godt forberedt, når det går løs.

1/ Sæt penge til side
Inden du shopper amok, er det en god idé at tage et kig på din bankkonto og spørge dig selv, hvor meget du egentlig har råd til at spendere. Gode tilbud er jo ikke så gode, hvis de ender som røde tal på bundlinjen, vel? Læg et budget, og overhold det!

via GIPHY

2/ Få fat i ønskesedler
Sørg for få ønskesedlerne fra de personer, du er på julegave med, inden Black Friday. Måske er du heldig at finde nogle af tingene på tilbud, og så kan du jo enten spare lidt penge eller have råd til flere eller større gaver. 

3/ Hav en indkøbsliste klar
Lav en liste over alle de ting og sager, du ønsker at købe denne dag i prioriteret rækkefølge, så du ved, hvad du skal fravælge, hvis du når maksbeløbet for det budget, du har lagt. Notér normalprisen ved hvert produkt, så du hurtigt kan spotte de gode tilbud.

4/ Sammenlign priser
I tiden op til Black Friday er det en rigtig god idé, at du løbende tjekker, hvad de ting, du ønsker dig, koster normalt, og hvad de koster, når de er på tilbud. Er Black Friday-tilbuddet bedre end tilbud på den samme vare i løbet af året? Hvis ikke, så er du ved at falde i en klassisk Black Friday-fælde. Med denne strategi vil du også bemærke, hvis varens oprindelige pris pludselig stiger markant – blot så den pågældende forretning kan reklamere med en vanvittig rabat på Black Friday. Dette trick er ikke lovligt og bør anmeldes til forbrugerombudsmanden.

via GIPHY

5/ Tjek ”før”-prisen
Hvert år bliver flere butikker taget i at reklamere med Black Friday-tilbud, der slet ikke er tilbud, men varens oprindelige pris. Har du forelsket dig i et produkt i en fysisk butik, så husk at kigge bag det lokkende ”rabat”-skilt, så du kan se, hvad varen normalt koster. Står der den samme pris, bør du anmelde butikken til forbrugerombudsmanden. 

6/ Vær opmærksom på fragtomkostninger
Når du handler online, skal du selvfølgelig være opmærksom på fragtomkostningerne. Der er ikke noget ved et godt tilbud, hvis alt det, du har sparet, alligevel går til fragten. Undersøg, om de produkter, du ønsker at købe, er tilgængelige i fysiske butikker, og overvej, om det bedre kan betale sig at bevæge sig ud end at købe det hele online. 

7/ Saml dine indkøb
I de fleste webshops er der fri fragt, når du handler for et bestemt beløb. Løb din indkøbsliste igennem og se, om du kan samle nogle af indkøbene, så du undgår at betale fragtomkostninger.

via GIPHY

8/ Fravælg useriøse webshops
Useriøse webshops ved godt, at pengene sidder løst hos de købelystne danskere Black Friday, og at de mange blinkende bannerreklamer og gule tilbudsskilte kan gøre det svært at skelne mellem reelle rabatter og falske tilbud. Køb derfor kun fra butikker, du kender og har tiltro til, og tjek altid anmeldelserne på Trustpilot, inden du handler nye steder.

9/ Undersøg byttereglerne
Hvis du er på jagt efter julegaver til familie og venner, er det en rigtig god idé at tjekke byttereglerne på de varer, du køber Black Friday. Hvor længe kan varerne byttes? Og er der nogle af varerne, som måske slet ikke kan byttes?

10/ Vær hurtig og tålmodig
Det gælder om at være hurtig på denne handelsdag. Når først du har besluttet dig for, hvad du vil købe, så skynd dig at gøre det, inden nogle andre kommer dig i forkøbet. Det er ikke unormalt, at de gode tilbud er revet væk på få minutter, og ofte sidder folk klar foran tastaturet ved midnat for at få fingrene i de bedste sager. Husk også at væbne dig med en stor portion tålmodighed! Det er ikke unormalt, at websider bukker under for presset, når tusindvis af danskere forsøger at købe noget samtidig.

via GIPHY

Privatlivspolitik