Saturday, December 1, 2018

Året rundt i feriehuset


Vind, vejr og almindeligt brug slider især på husets ydre dele, og det kan være vigtigt 
at få ordnet nogle opgaver på bestemte tider af året. Planlæg din vedligeholdelse efter årstiderne og brug fire årlige weekender på at sørge for dit hus – og resten af tiden på at slappe af og nyde livet i dit feriehus.

Forår
Vinteren kan være hård mod et hus, og i løbet af foråret bør du tjekke facader, fundament og udvendigt træværk.

Træværk: Skal males eller have træbeskyttelse ca. hvert tredje år afhængig af trætype og behandlingsform. Hvis der er revner, sprækker eller råd, skal træet udskiftes.

Fundament og facade: Tjek dit fundament og murede facader for revner. Der kan nemt opstå sprækker og revner efter en hård vinter. I tilfælde af revner bør du få en fagmand til at kigge på det.

Sommer
Vinduer og døre kan især tage skade af vind og vejr, men er de af god kvalitet, kan de holde i årtier. Årlige eftersyn og løbende vedligeholdelse forlænger levetiden betydeligt. Lav dine eftersyn om sommeren, hvor vejret egner sig bedst til afmonterede vinduer og døre.

Tæthed: Det er især vigtigt at tjekke, at dine vinduer og døre holder tæt. Sæt et ark papir i åbningen og luk til. Hvis papiret nemt kan trækkes ud, er lukningen ikke tæt. Juster beslagene og sæt nye tætningslister på.

Havemøbler: Hvis dine havemøbler og borde-bænke-sæt er af træ, skal de have en klat maling eller træolie.

Efterår
Om efteråret er det vigtigt at få klargjort feriehuset til vinteren.

Tjek taget for utætheder. Det kan føre til skader, når vejret bliver hårdere. Hvis taget er gammelt, kan du overveje at få en byggesagkyndig, en rådgiver eller et tagfirma til at forestå gennemgangen.

Rens tagrenderne. Tilstoppede tagrender eller nedløbsrør kan give alvorlige fugtskader, hvorfor det kan være en god idé at tjekke dem flere gange om året.

Tjek varmeanlægget. Så undgår du en overraskelse, når kulden sætter ind.

Vinter
Mange feriehuse står tomme om vinteren, og de er derfor i særlig risiko for at blive udsat for fugtskader.

Luk for vandet. Så undgår du frostsprængninger og vandskader.

Sørg for, at huset er ventileret, og alle indvendige døre står åbne.

Sæt varme på. Optimal indetemperatur er 16 grader, hvis du vil undgå fugt og skimmelsvamp. Dette afhænger dog af husets isolering og varmeanlæg.

Kommer du ud i feriehuset i løbet af vinteren, skal du lufte godt ud, tjekke huset for skimmelsvamp og få fjernet eventuel ophobning af sne på taget.

Privatlivspolitik