Saturday, December 1, 2018

Mere end bare varm luft


En luft til luft-varmepumpe er ofte billig at anskaffe og god at benytte i feriehuse eller som supplement til opvarmning af mindre helårshuse.

Det er ikke altid nemt at vurdere, hvad der er den rigtige og mest energivenlige løsning, når du skal opvarme dit feriehus. En luft til luft-varmepumpe er ideel for dig, der ejer et feriehus, som du ønsker at opvarme på økonomisk vis og uden vandbårne radiatorer. Samtidig er varmepumpen ofte et miljøvenligt alternativ. Særligt, hvis dit hus på nuværende tidspunkt eksempelvis er opvarmet via elvarme.

Til de mindre huse
En luft til luft-varmepumpe består af to dele, en udedel og en indedel, som monteres på henholdsvis husets ydervæg og indervæg. Luft til luft-varmepumpens hovedformål er at udnytte energien i udeluften til at levere varme som varm luft indendørs. Den er derfor mest optimal til at opvarme det rum, hvor indedelen af pumpen er monteret.

For bedst muligt udbytte kan det derfor være en fordel at placere sin varmepumpe i sammenhængende rum. Det kan være i et sammenbygget køkken og stue eller i et køkken-alrum. Samtidig kan luft til luft-varmepumpen også fungere som et supplement til at opvarme tilstødende rum, hvis der via åbne døre er adgang til, at varmen kan fordeles rundt. På grund af opvarmningsmetoden fungerer en luft til luft-varmepumpe bedst til de lidt mindre feriehuse.

Hvor stor er besparelsen?
I nogle tilfælde er der væsentlige besparelser at hente ved at installere en luft til luft-varmepumpe. Mængden på besparelsen afhænger dog af flere forskellige parametre. Blandt andet hvor stort dit hus er, og hvor godt det er isoleret. Besparelsen kan også være afhængig af, om du samtidig skifter varmeform. Eksempelvis hvis du har elradiatorer i dit feriehus og vælger at erstatte dem.

Det rigtige valg
Det kan være svært at navigere rundt i, hvilken varmepumpe der er den bedste og mest effektive løsning til netop dit hus. Det er derfor en god idé at tage kontakt til din lokale fagmand, hvis du er i tvivl.

Fem gode fif til luft til luft-varmepumper
1: Støj
Hvis du vælger en luft til luft-varmepumpe, skal du være særligt opmærksom på placeringen af den – både i forhold til dig selv og dine naboer. En varmepumpe kan nemlig forårsage støj både ude og inde, og det er derfor vigtigt at vælge en varmepumpe af ordentlig kvalitet. Sørg derfor altid for at få varmepumpen demonstreret inden køb.

2: Størrelse
Når du vælger en varmepumpe, er det vigtigt at tage højde for, hvor godt dit feriehus er isoleret. Hvis isoleringen er god, skal varmepumpen producere mindre varme. Er det tilfældet, kan du nøjes med et mindre anlæg.

3: Plads
En varmepumpes udedel optager plads på din grund, og det er derfor væsentligt at tage både størrelsen på varmepumpen samt beliggenheden af den i betragtning, når du skal træffe dit valg.

4: Holdbarhed
Når du vælger din luft til luft-varmepumpe, skal du være opmærksom på, om netop den type af varmepumpe er beregnet til det danske klima. Det danske vejr er afvekslende, og det stiller derfor krav til materialet i anlægget. Hvis anlægget er tilpasset de danske vejrforhold, holder det længst.

5: Vedligeholdelse
Beskidte filtre kan forringe din varmepumpes effektivitet. Sørg derfor for at støvsuge filtret med jævne mellemrum for optimalt udbytte af din varmepumpe.

Privatlivspolitik