Saturday, December 1, 2018

Gå efter de grønne hvidevarer


Vi vasker og tørrer tøj. Vi opbevarer råvarer på køl og frost. Vi tilbereder aftensmad i ovnen. Vi støvsuger gulvene. Alt imens snurrer elmåleren lystigt. Du kan bremse den ved at gå efter de bedste energimærker, når du vælger hvidevarer.

Vaskemaskine

En A+-vaskemaskine, der kan rumme syv kilo tøj, bruger 225 kilowatt-timer om året. Du kan spare 50 kilowatt-timer eller 110 kroner om året ved at skifte til en maskine med energimærke A+++. Køb en maskine, der passer til dit behov. En større maskine bruger mere energi, som går til spilde, hvis du ikke kan fylde den op.

Køleskab og fryser
Et køleskab eller en fryser med energimærke A+++ bruger kun halvt så meget energi som en A+-mærket model. Det betyder, at du kan spare 145 kroner om året på et 200 liters køleskab, 312 kroner på et fryseskab og 255 kroner på en kummefryser af samme størrelse. Du kan desuden spare 10 procent af elforbruget til din fryser ved at stille den i et rum med 16 grader i stedet for 20 grader.

Ovn
En A-mærket elovn må højst bruge 0,88 kilowatt-timer på at opvarme et stykke kød fra køleskabstemperatur til 60 grader. En A+++-mærket model må højst bruge 0,37. Hvis du bruger din ovn 150 gange om året, kan du spare 168 kroner ved at vælge A+++ frem for A. På nogle ovne finder du en lidt anderledes mærkning, der hedder A-10, A-20 osv. A-10 betyder, at ovnens energiforbrug er 10 procent mindre end kravet til en A-mærket ovn.

Tørretumbler
En C-mærket tumbler, der kan rumme syv kilo tøj, bruger 564 kilowatt-timer om året, mens en A+++-mærket kun bruger 159. Det giver en besparelse på næsten 900 kroner om året. Kun kondenstumblere med indbygget varmepumpe kan få de bedste energimærker. De afgiver dog lidt fugt til hjemmet. Vælg en model med god kondenseringseffekt for at undgå problemer med indeklimaet.

Støvsuger
I dag er støvsugere energimærket ligesom køleskabe og andre hvidevarer. Hvis du støvsuger 87 kvadratmeter 50 gange på et år, kan du spare 66 kroner ved at skifte fra energimærke F til A. Hvis du vil have en effektiv støvsuger, skal du ikke nødvendigvis gå efter en med mange watt. Tjek i stedet rengøringsevnen på energimærket.

OBS. Alle besparelser i teksten er beregnet ud fra en elpris på 2,20 kroner. Efterhånden som elprisen stiger, kan du spare endnu mere ved at skifte til energibesparende hvidevarer. Og husk at gange den årlige besparelse med apparatets forventede levetid for at se, hvor meget du sparer i alt!

Privatlivspolitik