Tuesday, September 4, 2018

Følg strømmen


I dag findes der et væld af apparater og funktioner i dit hjem, som kræver elektricitet. Følg strømmen og få kigget på dine elinstallationer.

En af de vigtigste grunde til, at det er fornuftigt at søge hjælp hos en professionel elektriker, er sikkerhedsmæssige årsager. Rigtig mange boligejere lever med skjulte fejl, der er så alvorlige, at de er i stand til at starte en brand. En stor del af husbrandene i Danmark kan undgås, hvis man lader en autoriseret elektriker om opgaverne. Ud over brandfare er der også stor sandsynlighed for, at du får elektrisk stød, hvis du selv forsøger at udføre elektriker-opgaver. Ud over ubehaget ved at få stød kan det også være forbundet med fare for dit ve og vel.

Hold øje med faresignalerne
Måske bliver du bare irriteret, hvis sikringerne ofte går, men det kan sagtens være et tegn på, at der er noget galt med elinstallationerne. I så fald bør du få det tjekket af din lokale elektriker. Er stikkontakterne varme eller misfarvede, bør du også få en ekspert til at se på dem.

Selvom en bolig ser pæn og ordentlig ud, kan man få sig lidt af et chok, når man kigger bag panelerne. Bor du i et hus af ældre dato, vil du højst sandsynligt finde en masse gamle ledninger og slidte elinstallationer. Fordi vi bruger mange flere elektriske apparater i dag, end vi gjorde for bare 40 år siden, er det et problem, hvis dine elinstallationer ikke er egnet til den udvikling.

Få hjælp af din lokale elektriker
Som udgangspunkt bør du aldrig arbejde med strømrelaterede ting, med mindre du er helt sikker på, hvad du foretager dig. Derudover skal du selvfølgelig også være opmærksom på, at det ikke er alt med elektricitet, som du må ordne selv, medmindre du er autoriseret. Det er derfor også en rigtig god idé, at du tjekker, hvilke regler der er på området, inden du går i gang, og at du søger hjælp hos en professionel.

Oplever du gener med dine elinstallationer, bør du straks kontakte din lokale elektriker. Du kan selvfølgelig også få hjælp, hvis du ønsker ny belysning i din bolig, eller du gerne vil have inkorporeret flere stikkontakter i dit hjem.

Tip: Læs mere om elsikkerhed på sik.dk

Du bestemmer selv
I Danmark er der frit elvalg, hvilket betyder, at du kan vælge den leverandør af el, som passer dig. På elpris.dk kan du sammenligne prisen pr. kWh fra forskellige leverandører i dit område.

Skift til LED-PÆRER
En LED-pære holder gennemsnitligt 15-30 år, mens en glødepære, sparepære eller halogenpære kun holder 1-2 år. LED-pæren bruger desuden mindre strøm, så du sparer også på forbruget. Udregn din besparelse på www.greenline.dk

Spar selv ved at...
› vælge de mest energieffektive apparater – se energimærkningen og gå efter hvidevarer med energimærke A eller bedre.
› bruge bærbare computere og tablets i stedet for den stationære.
› fylde vaskemaskinen eller opvaskeren helt op, inden du tænder den.
› bruge tørresnoren i stedet for tumbleren.
› slukke på kontakten, så du undgår standby-forbrug.

På www.danskenergi.dk kan du få flere gode elspareråd.

Privatlivspolitik