Tuesday, August 27, 2019

Anders og Ditte gav 70’er-huset nyt liv

I oktober 2017 skrev Ditte og Anders under på en købskontrakt til et arkitekttegnet hus i Ansager. Huset stod flot, men der skulle en totalrenovering til for at gøre det til drømmehuset. Parret så husets potentiale, og i dag har det arkitekttegnede 70’er-hus fået nyt liv – med respekt for den tid, huset er bygget i. Læs med her og hør om, hvordan Ditte og Anders’ drømmehus blev til.

Fra dørhammer til hoveddør
På et loppemarked i april 2017 fandt Ditte og Anders en smuk dørhammer, som, de blev enige om, skulle hænge på deres fremtidige hoveddør – altså når de engang fandt et hus. For på det tidspunkt lå det endnu ikke i kortene, at de skulle købe hus. Ditte var et år forinden flyttet ind hos Anders i en lejebolig, og med Dittes store interesse for indretning blev Anders’ ellers spartanske bolig hurtigt forvandlet til et kreativt hjem, hvor der var tænkt i farver og genbrug. Dermed startede drømmen om at få sit eget.

I oktober 2017 var Anders på øvelse i udlandet. Han arbejder til dagligt som sergent på Oksbøl Kaserne, men da Anders ikke var hjemme, tog Ditte hen for at se på et ældre arkitekttegnet hus, som var sat ned i pris: ”Jeg faldt pladask for huset og måtte med det samme ringe til Anders og gå til bekendelse med, at jeg havde været ude at se på et hus – og at det var drømmehuset.” Da Anders kom tilbage, tog parret hen til huset sammen, og Anders var enig: ”Det var bare vores hus.”

Frise 1170x600
Ditte og Anders er ikke glade for hvide vægge, hvilket betyder, at der ofte bliver dekoreret med plakater. Der er både indrettet med nyt og gammelt. 

Arkitekttegnet hus med sjæl og kvalitet
Ditte og Anders var enige om at købe et hus, der skulle renoveres, så de kunne få et hus med sjæl og stadig sætte deres personlige præg. Huset, de faldt for, er et arkitekttegnet hus fra 70’erne og har vundet priser for opdelingen af huset – og opdelingen var netop noget af det, de faldt for. Derudover faldt de for materialernes høje kvalitet, huset er bygget i: ”Huset var ekstremt velholdt, da vi flyttede ind, og man kunne se, at der var tænkt over materialerne og kvaliteten. Den standard ville vi gerne bevare. Helt konkret har vi byttet trælofterne ud med gipslofter, og gulvtæpperne har vi valgt at skifte ud med sildebensparket, som min far og jeg selv har lagt. Vi har hele tiden tænkt materialer og udtryk, hvilket også ses i vores gang, hvor væggene er spartlet op og derefter lakeret. Det rå udtryk passer godt til sildebensparket.”

Frise 5
Ditte og Anders har indsat et ovenlysvindue, som giver bedre lys og mere vægplads på badeværelset. 

”Badeværelset var det sidste rum, vi lagde en plan for, og i dag er det det mest vellykkede rum, hvor der virkelig er tænkt kreativt for at opfylde vores behov. Vi havde et ønske om et stort og opdelt badeværelse med en stor brusekabine uden glas og badeforhæng, og løsningen blev et ovenlysvindue. Vi blændede det eksisterende vindue af og fik åbnet op, og det giver et fantastisk lys i rummet i dag.”

Genbrugsfund skaber liv i hjemmet
Det er Ditte, der står for indretningen i boligen, og hun er vild med genbrug: ”Jeg elsker genbrugsfund og at gå i genbrugsbutikker og på loppemarkeder. Selv den mindste ting til 5 kr. kan gøre mig glad, og min største svaghed er nok, at jeg knytter mig til alle de ting, jeg køber. Udover genbrugsfund er jeg rigtig glad for ting fra Stilleben. Indretningen hos os består af en blanding af nyt og gammelt.”

Nyfrisestue
For at bibeholde sjælen i huset har de nøje udvalgt materialer.  

Ditte og Anders’ bedste råd til renoveringen
”Gør, hvad I vil, og som I vil. Det, vi har været allermest glade for, er, at vi ikke har været bange for at gøre lige præcis det, vi gerne ville. Vi har malet vægge i de farver, vi gerne ville have, og gjort nogle skøre ting, som f.eks. at male loftet i soveværelset mørkeblåt. Personligt er jeg ikke så glad for hvide vægge, men det vigtigste for os er, at det er blevet et personligt hjem.”

Frise6
I soveværelset og gæsteværelset er både vægge og lofter malet for at skabe en hyggelig stemning. 

Fra Bangkok til Ansager
Ditte og Anders vidste fra begyndelsen, at de skulle bo i Ansager – også selvom Ditte skulle vende sig til livet i en landsby. Ditte er født og opvokset i Vejle, har boet i Bangkok og arbejdet som stewardesse. ”Det var en stor kontrast til det, jeg tidligere havde været vant til. Men det var også en af de bedste beslutninger i mit liv.” Hun fortsætter: ”I Ansager bor en stor del af Anders’ netværk, som også er blevet mit. Vi elsker byens engagement. F.eks. træner Anders i fodbold to gange i ugen og spiller også selv. Og ja, så bor vi jo lige ved siden af et nært vennepar. Det betyder meget for os at have venner så tæt på, og vi har endda sænket et lille stykke af hegnet, så vi har et fælles ølhegn.”

Anders er 30 år og er født og opvokset i Ansager. Han har været ansat i forsvaret i snart 10 år og arbejder som sergent på Oksbøl Kaserne. Ditte er 27 år og er født og opvokset i Vejle. Hun er uddannet frisør, men arbejder i dag i en tøjbutik i Grindsted.

Privatlivspolitik