10 råd til et hus uden mus

Mus, der finder vej ind i din bolig, kan forvolde store skader. I værste fald kan musen bide elinstallationer i stykker og øge risikoen for brand. Finder du derfor tegn på mus i dit hjem, skal du handle på det hurtigst muligt.
Miljøstyrelsen har givet 10 råd til, hvordan du forebygger, at musene kommer ind i dit hjem, og hvordan du håndterer situationen, hvis de allerede er dukket op. Læs mere her.
Forebyg – kom musen i forkøbet
1. TJEK HUSET FOR HULLER
En mus behøver kun 7 mm for at presse sig ind i huset. Luk huller og sprækker til med sammenpresset kyllinge- eller hønsenet. Sørg også for, at kældervinduerne er lukkede, at ruderne er hele, at alle ventilationsåbninger er forsynet med trådvæv, og at døre slutter tæt.
2. GEM MAD OG AFFALD
Mus går efter madrester og affald. Opbevar madvarer i køleskabet eller i lukkede glas- og metalbeholdere. Det gælder især for sommerhuse. Sørg for, at der ikke står køkkenaffald fremme, som musene kan kaste sig over.
Fang - brug effektive fælder
3. VÆLG FÆLDE EFTER MUSEN
En smækfælde til f.eks. en husmus vil ofte være for lille til en halsbåndmus. Brug derfor store (rotte)fælder til halsbåndmus. Materialet spiller ikke den store rolle, men fælder af metal eller plast holder ofte længere end træfælder. Det er mere effektivt med flere fælder i få dage end få fælder i mange dage.
4. PLACER FÆLDEN, HVOR MUSEN ER
Placer fælderne vinkelret ud fra paneler og vægge med udløseren vendt ind mod væggen. Pas på, at hund og kat ikke kommer i nærheden af fælden.
5. BRUG DEN RIGTIGE LOKKEMAD
Til husmusen kan lokkemaden være leverpostej eller pølse, mens halsbåndmusen bedre kan lide nødder eller mandler. Begge mus kan lokkes med rosiner eller et stykke frisk æble. Ost er ikke velegnet, da det hurtigt tørrer ud og taber lugten.
6. BENYT ENGANGSHANDSKER
Brug altid engangshandsker, når du har med mus eller fælder at gøre. Pak den døde mus ind i et stykke avispapir eller en plastpose, og smid den i skraldespanden.
Forgift - som sidste udvej
7. VÆLG MUSEGIFT MED STOFFET CHLORALOSE
Musegift, der indeholder stoffet chloralose, er ikke giftigt for de større dyr, der spiser døde mus. Chloralose er dog giftigt for fugle, så opsaml eventuelle døde mus med det samme. Undgå produkter med følgende stoffer: Bromadiolon, brodifacoum, difenacoum og flocoumafen.
8. KØB GIFT, DER ER INDKAPSLET I EN BEHOLDER, OG BRUG FODERSTATIONER
Køb gift, der er indkapslet i en beholder, eller brug foderstationer. Det kan for eksempel være en museautomat eller en lokkeboks. Du kan også købe gift og en foderstation sammen – en såkaldt musegiftboks. Det betyder mindre spild og risiko for dig, dine børn, husdyr og andre dyr i naturen.
9. LÆS ETIKETTEN, OG FØLG BRUGSANVISNINGEN
Etiketter kan se meget forskellige ud, men de skal indeholde oplysninger om indholdsstoffer samt korrekt og sikker brug. Pas på, at dine børn og husdyr ikke får fat på giften eller den forgiftede mus.
10. FJERN DØDE MUS
På musegiftens etiket kan du se, hvordan du skiller dig af med forgiftede, døde mus. Smid dem aldrig i naturen, hvor fugle og dyr kan finde dem.
Del


